+31 (0)6 18 29 86 84 info@nestkastbouw.nl

De bosuil

 

De bosuil (Strix aluco) van snavel tot staartpunt plm. 38 cm. Opvallend is zijn ronde kop (zonder oorpluimpjes) met de grote donkere ogen. Dicht tegen een boomstam aangedrukt is de bosuil net als andere uilensoorten voor een ongeoefend oog haast niet waar te nemen. Hij is een bewoner van de wat oudere en bosrijke gebieden, het liefst zo gevarieerd mogelijk. Ook is het een uilensoort die nogal eens in parken en grotere tuinen voorkomt. Omdat het jammer genoeg beleid is om oude en rottende bomen te kappen verdwijnen veel traditionele nestplaatsen voor deze vogel. Bosuilen maken dankbaar gebruik van nestkasten.

Algemene aandachtspunten

 • Een bosuilenkast dient in een boom (bos, park of houtwal) te worden opgehangen, liefst beschut door andere bomen.
 • Leg altijd iets nestmateriaal (bestaande uit houtsnippers of kleine takjes) in de nestkast, uilen maken namelijk zelf geen nest.
 • Hang de kast niet boven water (bijv. sloot of kikkerpoel), de jongen zullen al in een vrij vroeg stadium de kast verlaten, de kans is dan groot dat ze verdrinken.
 • Controle op de aanwezigheid van jonge bosuilen dient pas plaats te vinden vanaf 2e helft april. Wanneer u jonge uilen in de omgeving van de kast aantreft, dan deze niet terugplaatsen in de kast. Jonge uilen (takkelingen) zullen al vrij jong de kast verlaten, de oudervogel is altijd in de buurt.
 • De kast in september onderwerpen aan een algehele inspectie. Wellicht moet een gedeelte van het nestmateriaal worden verwijderd, zeker wanneer het nestmateriaal vochtig is. Wanneer er een kauw in gebroed heeft dient het gehele oude nest te worden verwijderd.
 • Andere bewoners van een bosuilenkast kunnen zijn: kauw, holenduif of mogelijk zelfs een eend.

Bevestiging

 • Een bosuilenkast weegt plm. 14 kg, afmeting plm. hxbxd 55x30x28cm. Achterlat plm. 90 cm, speciale spijkers worden meegeleverd.
 • Probeer de kast zoveel mogelijk met de opening naar het zuid/oosten te plaatsen.
 • Het ophangen van de kast dient te geschieden door 2 personen. Eén persoon klimt op de ladder die tegen de stam is gezet. De andere persoon hijst middels een touw de kast omhoog. Uiteraard kunnen wij de kast ook bij u komen ophangen.
 • Pas op uw eigen veiligheid, zorg voor een stevige ladder en neem geen onnodig risico’s.
 • Zorg dat de stam vlak is op de plek waar u de kast wilt bevestigen.
 • Een ophanghoogte tussen de 4 en 6 meter is veelal voldoende. De meegeleverde spijkers passen in de voorgeboorde gaten. Een stevig hamer of kleine moker doet de rest. Timmer niet eindeloos op de achterlat dan kan deze gaan barsten. De boom zal door zijn groei de achterlat vanzelf naar zich toetrekken waardoor deze strak komt te zitten.

Onze nestkasten

Onderstaand een overzicht van onze kasten.

Wij helpen u graag verder

Heeft u een vraag over een van onze kasten of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het onderstaand contactformulier.

Nestkastbouw Steffens

R

Nestkasten voor uilen/roofvogels

R

Vleermuisverblijven

R

Nestkasten voor zoogdieren

R
Mitigerende maatregelen

error: Het is helaas niet mogelijk om content te kopiëren voor deze website