+31 (0)6 18 29 86 84 info@nestkastbouw.nl

Foto: André Eijkenaar

De steenuil

 

De steenuil (Athene noctua) is van snavel tot staartpunt plm. 22 cm. Het leefgebied van de steenuil bestaat uit open terrein met lage vegetatie met voldoende schuilplaatsen zoals oude, holle bomen. Door intensivering van de landbouw en verdwijnen van landschapselementen heeft de steenuil het de laatste jaren niet makkelijker gekregen. Het herstellen van het kleinschalige landschap en het plaatsen van nestkasten zijn belangrijk om de steenuil te behouden. De steenuil is herkenbaar aan zijn geringe grootte en plompe, platkoppige gestalte. Bovendelen donkerbruin, dicht wit gevlekt en gestreept. De platte kop, ‘gefronst’ gezicht en gele ogen geven hem een fel, streng uiterlijk. Dikwijls overdag te zien. Vliegt laag, snel en sterk golvend. Schaarse broedvogel.

Algemene aandachtspunten

 • Onze steenuilenkasten zijn voorzien van anti-kauwensluizen, zodat kauwen geen mogelijkheid krijgen om in de kast te gaan broeden.
 • De kast dient aan de stam van een boom te worden geplaatst of aan de buitenkant van een schuur/gevel. In ieder geval de kast nooit in de volle zon hangen.
 • Leg altijd iets nestmateriaal (bestaande houtsnippers of kleine takjes) in het achterste gedeelte van de nestkast (uilen maken namelijk zelf geen nest).
 • Hang de kast niet boven water (bijv. sloot of kikkerpoel), de jongen zullen al in een vrij vroeg stadium de kast gaan verlaten, en zouden dan in het water vallen en verdrinken.
 • Controle op de aanwezigheid van jonge steenuilen dient pas plaats te vinden vanaf half mei.
 • Wanneer de kast bewoond is en de jongen uitvliegen dan is het aan te bevelen om enige beschutting rond de stam aan te brengen, zodat de jongen niet vertrapt worden door loslopend vee of een makkelijke prooi worden voor hond of kat. Een houtenpallet of opslag van hout rond de stam is veelal voldoende.
 • De kast in september onderwerpen aan een algehele inspectie, waarbij de kast moet worden gecontroleerd op stabiliteit en waarbij mogelijk een gedeelte van het nestmateriaal (bestaande uit braakballen) dient te worden verwijderd, zeker wanneer het nestmateriaal vochtig is.

Bevestiging

 • Een eikenhouten steenuilenkast weegt plm. 12 kg. Afmeting lxbxh 75x30x23.
 • De steenuil geeft de voorkeur aan half open agrarisch landschap. Ideale plaatsen om de kast op te hangen zijn o.a. in een boomgaard, in een houtwal of in een kleine bomengroep rond het huis/boerderij. Vrij uitzicht en een rustige plek is belangrijk voor de uil.
 • Probeer de kast zoveel mogelijk met de opening naar het zuid/oosten te plaatsen.
 • Let er wel op dat de kast horizontaal komt te hangen en niet kan bewegen door de wind.
 • De ophanghoogte kan variëren, meestal is net boven een van de onderste takken het makkelijkst (plm. 2 tot 4 meter vanaf de grond). Ook bij controle geeft dit de minste problemen en verstoring. Uiteraard kunnen wij de kast ook bij u komen ophangen.

Onze nestkasten

Onderstaand een overzicht van onze kasten.

Wij helpen u graag verder

Heeft u een vraag over een van onze kasten of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het onderstaand contactformulier.

Nestkastbouw Steffens

R

Nestkasten voor uilen/roofvogels

R

Vleermuisverblijven

R

Nestkasten voor zoogdieren

R
Mitigerende maatregelen

error: Het is helaas niet mogelijk om content te kopiëren voor deze website